Ok, sama nie wierzylam ze to mozliwe, poki nie zrobilam;)

pracochlonne… ale warto!:)

 

Składniki:

ser bialy chudy – 1kg

1,5l mleka 0,5%

3 żółtka

lyzeczka sody oczyszczonej

sol, bialy pieprz, dowolne przyprawy (mozna czosnek, pomidorki suszone, ziola)

ubita piana z bialek

 

Wykonanie:

Podgrzać mleko (ale nie zagotowac!), wrzucic ser, mieszać… podgrzewac na malym ogniu okolo 40min nawet do 1 godziny az polowa mleka odparuje.

Robia sie wowczas grudki z sera. Wylać zawartość na sitko wylozone sciereczka, pozwolic zeby odcielko (okolo 1h).

Potem jak już wystygnie to recznie maxymalnie wycisnac plyn tak by w sciereczce znajdowala sie sucha masa.

Smakuje jak twarog normalny ;)

Na kąpieli wodnej (garnek w garnek, w dolnym woda, w gornym ser) podgrzac ser. Dodać zoltka, piane z bialek, przyprawy, intensywnie wymieszac. Ja zmiksowalam mixerem dodatkwo by masa byla jednolita.

I mamy cieply zolty ser;)

naczynie prozniowe wylozyc folia spozywcza, wlozyc mase serowa, docisnac by nie bylo powietrza, oblozyc szczelnie folia, zamknac pojemnik i do lodowki.

po 2h … ser zolty gotowy ;)

ser