Składniki:

opakowanie drozdzy w proszku (lub 1/2 opakowania takich  z lodowki)

pol szklanki skrobii kukurydzianej

lyzeczka slodzika do pieczenia

lyzeczka soli morskiej

odrobina vegety, bialego pieprzu, dowolne przyprawy (majeranek/tymianek/czosnek)

1 opakowanie otrab owsianych (120g)

1 mały jogurt nat.

3 żółtka

1/2 szklanki ciepłej wody

 

Wykonanie:

Jesli mamy drozdze w proszku – wymieszać je ze skrobią, przyprawami, solą, pól szklanki cieplej wody.

Jeśli mamy takie w kostce – wymieszać je w 0,5 szklanki cieplej wody, dodać slodzik. Nastepnie wymieszać z mąką.

Otręby zalac jogurtem – odstawic do lodowki na 10min by otręby nasiąkły jogurtem.

Wymieszać wszystkie składniki.

Gotową masę wylać do keksówki wylożonej papierem do pieczenia i wysypanej otrębami.

odstawic w ciepłe miejsce by drozdze zaczely pracowac (pol godz).

Piec w 220 stopniach 30minut.

chleb